Sebelum Makan Apa-Apa Di Kedai Atau Dari Pemberian Orang, Bacalah Doa Penepis S4ntau Ini

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Sebelum Makan Apa-Apa Di Kedai Atau Dari Pemberian Orang, Bacalah Doa Penepis S4ntau Ini

Sebelum makan apa apa di kedai atau dari pemberian orang, bacalah:

بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

“Bismillahillazi la yadhurru ma’asmihi syaiun fil ardhi wala fis sama’ie wa huas sami’un alim”

Baca sekali pun dah ok sebelum makan

Maksud ayat:

Rasulullah SAW didengari berkata sesiapa yang berdoa,

“Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang dibumi dan yang dilangit (selagi) bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

Bacalah sebanyak tiga kali, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musi bah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika waktu subuh sebanyak tiga kali, dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya. (Riwayat Abu Daud, At-Tirmizi dan Ahmad)

Pernah Allahyarham Tuan Guru Haron Din berkata, bacalah ayat (di atas) sebelum makan atau minum, jika ada sesuatu yang tak baik, dengan izin Allah pinggan atau gelas akan pecah sebelum sempat kita makan makanan itu.

Inilah ayat yang patut diamalkan dalam kehidupan seharian kita, semoga kita terhindar daripada segala keburukan, keja hatan dan niat jahat makhluk. Kongsikan supaya ahli keluarga, teman dan sahabat anda dapat manfaat!

‘Bayi meng3cut dan mening gal dalam perut’ – Dua ibu hamil kegu guran kerana paksa diri berpuasa penuh

Bulan ramadhan bulan yang ditunggu oleh semua umat Islam. Bagi mereka yang sihat, berpuasa merupakan satu perkara wajib yang perlu ditunaikan dan ianya sudah termaktub di dalam Rukun Islam.

Bagi wanita yang hamil pula, diberikan kelonggaran untuk berbuka berpuasa sekiranya merasakan puasa akan memba hayakan dirinya dan juga bayi di dalam kandu ngan. Tetapi kebanyakan wanita ha mil tidak mahu melepaskan peluang untuk beribadah di dalam bulan keberkatan ini.

Halijah Siti berkongsikan melalui statusnya di Fa ce bo ok mengenai kenalannya yang telah mengalami kegu guran kerana berpuasa. Seorang kenalannya mengalami kegu guran ketika bayi di dalam kandu ngan berusia tiga bulan, manakala seorang lagi kegu guran semasa bayi berusia 37 minggu.

Kedua-duanya mengatakan mereka tidak berasa lapar, cuma berasa letih sahaja. Segala persiapan kelengkapan bayi telah dibuat, tetapi ujian yang sangat getir perlu mereka terima.

“Innalillahi Wa Inna Ilaihi Roji’un, dua orang kenalan Tan Sri kegu guran anak sebab paksa diri berpuasa penuh. Dua-dua elok je katanya berpuasa tak rasa lapar pun cuma letih je.

“Seorang gu gur tiga bulan, seorang lagi gu gur 37 weeks. Bayi meng3cut dan mening gal dalam perut. Penjelasan doktor Tan Sri tak tahu, tapi kawan ni kata sebab berpuasa. Sebelum Ramadhan dah pulun ganti puasa, lepas tu disambung pulak dengan puasa Ramadhan.

“Ya, puasa tak bersalah, yang bersalah manusia sebab tak ambik rukhsah yang Allah dah anugerahkan. Ada hikmah bila Allah dah bagi keringanan sesuatu perkara.

“Gais, perhatikan badan dan kandungan korang masing-masing. Kalau rasa lapar ke atau letih ke atau tak sedap badan ke atau rasa tak kena, better amek jalan selamat berbuka dulu. Kita mungkin tak rasa apa-apa tapi doktor kata baby distressed. Wallahualam.

“Sedih sebab semua persiapan baby dah beli. Ujian untuk dia. Moga Allah ganti lebih baik lepas ini.”

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Kredit: Sinar Biru / FB Keluarga Till Jannah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*