Awas Jika Anda Mempunyai Tanda-Tanda Ini Kerana Anda Adalah Orang Yang Rugi Di Akhir4t Nanti

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Jika Anda Mempunyai Tanda-Tanda Ini Kerana Anda Adalah Orang Yang Rugi Di Akhir4t Nanti

Kata Ulama, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia. Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak-anak. Allah akan sibukkan kita dengan urusan perniagaan. Allah akan sibukkan kita dengan harta. Allah akan sibukkan kita dengan mencari pengaruh pangkat dan kuasa.

Alangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan. Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah SWT dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi sudah semestinya mereka memilih tidak lagi akan bertarung berma ti-ma tian untuk merebut dunia.

Tujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah SWT. Sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah SWT.

Kita mungkin cembu ru apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, kereta mewah dan rumah besar.

Kenapa kita tidak pernah cembu ru melihat ilmu dan amalan orang lain lebih daripada kita. Kenapa kita tidak pernah cembu ru melihat orang lain bangun disepertiga malam untuk solat tahajjud.

Kita cembu ru melihat orang lain tukar kereta baru, tetapi jarang kita cembu ru melihat orang lain boleh khatam Al-Quran sebulan 2 kali. Kesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia akhir zaman apabila duit, pangkat dan harta mengatasi segalanya.

Setiap kali menyambut hari jadi kita sibuk hendak raikan sebaik mungkin tetapi kita telah lupa dengan bertambahnya umur kita maka kita akan dipanggil oleh Allah SWT semakin dekat.

Kita patut bermuhasabah mengenai bekalan ke satu perjalanan yang jauh yang tidak akan kembali lagi buat selama-lamanya. Sesungguhnya ma ti itu benar, alam ku bur itu benar, pertanyaan munkar dan nakir itu benar, mahsyar Allah itu benar, syurga dan nera ka itu benar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*