Solat Kaum Hawa Tidak Sah dan Terbatal Terus Mungkin Ini Sebabnya

Solat Kaum Hawa Tidak Sah dan Terbatal Terus Mungkin Ini Sebabnya

Hari ini adm1n akan kongsikan mengenai kebersihan terutama pada kaum2 hawa diluar sana. Nampak mudah tapi kesannya berat. Contohnya, bila kita angkat benda berat, perasaan terlampau gembira, jalan jalan kat shopping complex 2,3 round.

Tu yang keluar air wadi.. ada satu k3s. Seorang ustazah ni keluar pergi shopping . then dia terserempak dgn seorang muslimah. ustazah macam terpandang and tengok dia. masa tu kat shopping kompleks la. then ustazah jalan pusing pusing dari tengah hari smpai lah ke petang.

Then ustazah nak solat asar. ustazah singgah masjid. ustazah pergi lah toilet nak bersihkan apa yg patut . lepas tu masa nak naik ke tmpat prmpuan, ustzh nampak muslimah tadi terus naik ke tempat solat. Ustazah tu cam lah muka muslimah tu sebab masa shopping tu berapa kali terserempak masa pusing2 td…. then ustazah pun solat lah.

Muslimah tu ada solat kat depan ustazah . Ustazah ternampak sebelum dia solat, dia buka seluar dalam dia. Then ustazah siap solat dulu . ustazah pun tunggu lah muslimah tu siap solat sebab ustazah tergerak hati nak tegur. Lepas siap semua, ustzh tegur dia. ustazah tanya, kenapa awk buka seluar dlm awk?

Then muslimah tu pun cakap, sebab mungkin air wadi keluar sebab masa shopping tadi sy banyak berjalan. Ustazah pun senyum, ustazah tanya lg. buka seluar dalam saja ka? tak basuh ke? Then dia senyum menggeleng.

Ustazah pun ckp la. memang air wadi kadang kadang tak nampak. tapi punca tempat keluar tu kena bersihkan (kem4luan). sebab masih melekat kat situ. jadinya solatnya mungkin tak sah sbb awak tak bersihkan tempat punca yang keluar tu dan selalu jugak perempuan yang bangun subuh tp X nak mandi.. Jangan terus amek wuduk.

Tapi.. Bersihkan dulu kema luan dan berwuduk baru sah solat. Ini namanya beristinjak. Sebab kita tak tahu masa tidur tu ade keluar air w4di ke.. Air ape2 je la yang n4jis.. Jadi perlu basuh dan berwuduk.. Lebih bagus lagi..

Mandi la lepas bangun subuh. conclusion is, nak solat je, bersihkan tempat tu ye. Dan n4jis jangan bawa dalam solat. Ada jugak sesetengah tu. dia dah bersihkan. then lepas die bersihkan die buka seluar dalam dan mungkin simpan dlm poket baju . bila solat lupa nak letak tempat lain.

Jadinya bawa n4jis tu solat sekali jadinya, solatnya tak sah. Kalau boleh masa nak solat if tak pakai pan tiliner . Pergi basuh dulu kema luan dan buka seluar dalam. siap solat pakailah balik seluar dalam tu. Pakai pan tiliner pun kena juga bersihkan dan tukar pan tiliner yang baru dan pastikan tak melekat kat seluar dalam. kalau nak bawa dalam solat terkena pada kita atau pakaian dan bawa untuk solat nanti, maka solat kita nanti tak sah. Diulangi. TIDAK SAH!

Ramai yg tidak ambil tahu dan ambil berat pasal ni. kadang2 tu ckp kat kawan2 pun masing2 taknak dengar. tapi please ambik berat ye. Nak ke solat kita tak sah. Tentu xnakkan. So Jagalah kebersihan Agar ibadah diterima oleh Allah SWT.

sumber :  myinfomaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*