Pesanan Ustaz Sharhan Shafie 6 Nama Bayi Yang Perlu Dielakkan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Pesanan Ustaz Sharhan Shafie 6 Nama Bayi Yang Perlu Dielakkan

Tentu kita pernah mendengar ungkapan, ‘Apa Ada Pada Nama’. Namun, telah terbukti bahawa nama amatlah penting dalam memain peranan terhadap diri seseorang individu.

Dalam program Tanyalah Ustaz, di TV9, Ustaz Sharhan Shafie seorang pengamal perubatan Islam menyatakan nama-nama berikut merupakan antara nama-nama anak J1n.

Walaupun sebutan nama-nama ini sedap didengar dan maknanya elok, menurut pengalaman beliau yang banyak mengubat pesakit-pesakit berkaitan s1hir dan gangguan makhlvk halus, nama-nama ini boleh mendatangkan penyakit mis teri kepada seseorang.

Eloklah TIDAK mengambil nama-nama di bawah ini untuk dinamakan pada anak-anak:

  • Balqis
  • Qistina/Kistina
  • Najwa
  • Zaquan/Zakuan
  • Batrisya
  • Erisya

Peringatan daripada Ustaz Sharhan Shafie, kepada mereka yang mempunyai nama-nama seperti di atas TIDAK perlu menukar nama, tetapi cukuplah dengan menukar nama panggilan.

Sebagai contoh, nama NUR NAJWA. Kalau sebelum ini nama panggilan adalah Najwa, elok ditukarkan kepada Nur saja.

Namun, sesungguhnya segala macam penyakit sama ada sakit biasa atau mist3ri, semuanya datang dari Allah SWT. Bukan dari nama seseorang, semuanya ketentuan-Nya.

Cuma apa yang Ustaz Sharhan mahu sampaikan ialah, banyak kes pesakit yang datang untuk mendapatkan rawatan, pesakit itu namanya sama seperti nama-nama anak j1n di atas.

Sebab itulah Ustaz Sharhan menasihatkan, elakkan memberi nama anak seperti nama anak yang selalu ‘dipakai’ j1n. Walau bagaimanapun, tidaklah salah atau berdosa jika sekiranya menggunakan nama tersebut.

Wallahu a’lam..

Share ilmu ini utk peringatan semua.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Selamat Beramal.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*