Subhanallah, Istimewanya Ringan Ibarat Daun Kering Bila Diusung

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Subhanallah, Istimewanya Ringan Ibarat Daun Kering Bila Diusung

Baru sahaja ingin berlalu ke kereta, tiba-tiba rakan sekerja meminta bantuan Haikal, satu lagi jen4zah yang baru tiba. Hari ini rutin harian Haikal agak sibuk, dari pagi hingga ke petang sudah lima jen4zah dia uruskan untuk upacara pengebumian. Keadaan m4yat amat teruk kerana terlibat dalam kem4langan l4nggar lari.

Urus Jen4zah Tanpa Waris

Biar pun lelah, Haikal cuba melawan perasaannya. Lagi pun memang ini tanggungjawabnya dalam menguruskan jen4zah yang tidak mempunyai waris. Sudah hampir 10 tahun dia bergelumang dengan bidang tugas ini.

Selain Haikal, dia turut dibantu oleh beberapa staf pejabat agama yang lain. Tanpa berlengah, setibanya di hospital, Haikal terus ke bilik m4yat dan mengambil m4yat tadi untuk diuruskan.

Melihat keadaan m4yat, Haikal jatuh kasihan kerana terdapat banyak luka dan kesan jahitan kerana m4ngsa dipercayai dil4nggar sebuah lori. Maklumlah dia pes4kit m3ntal, pemandu lori tersebut meninggalkan dia begitu sahaja. Badannya yang tegap dan gemuk membuatkan badannya kelihatan amat bengkak.

Segala urusan berlangsung seperti biasa, setelah selesai mandi seterusnya jen4zah dikapankan sempurna. Tiada perkara di luar dugaan berlaku.

Luar Biasa

Allah itu Maha Besar. Ketika mahu mengangkat jen4zah ke kereta jen4zah, satu kejadian luar biasa berlaku. Mulanya Haikal memarahi orang yang tidak bertanggungjawab yang memakir kenderaan betul-betul di depan bilik m4yat.

Situasi ini membuatkan mereka perlu mengangkat jen4zah hampir 200 meter untuk sampai ke van jen4zah. Tetapi saat diangkat menggunakan pengusung, Haikal jadi keliru. Mana tidaknya, jen4zah yang mungkin beratnya hampir 100 kilogram, teras cukup ringan, umpama daun kering. Tetapi Haikal hanya mendiamkan diri.

Jen4zah Terlalu Ringan

Seterusnya setibanya di tanah perkvburan, tanpa membuang masa Haikal dan rakan-rakannya mengangkat jen4zah ke kvburan. Masih sama, jen4zah sangat ringan seolah-olah tidak mengangkat apa-apa. Biar pun jen4zah dikebvmikan selepas maghrib tetapi keadaan malam itu seolah-olah terang-benderang.

Paling ketara ketika menurunkan jen4zah ke liang l4had, bauan harum menerpa seluruh kawasan tanah perkubvran. Masing-masing yang datang kelihatan takjub dengan segala yang berlaku. Mungkin ketika di dunia, almarhum diuji Allah kerana mengidap peny4kit m3ntal.

Pengakhiran lelaki ini cukup indah sekali apabila m4yatnya menjadi terlalu ringan dan liang lah4dnya berbau harum. Masya-Allah.

Benarlah orang g1la atau pesakit m3ntal ini tiada dosa kerana gugur dari segi syarak. Sudah tentu segala keistimewaan ini Allah kurniakan pada yang berhak.

Sumber : Realiti Insan (Foto Hiasan)

Apa Kata Anda? Lontar kan pendapat dan pandangan anda di ruang komen dibawah. Segala pandangan dan pendapat anda kami hargai. Terima kasih.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*