Nasihat Berguna Apabila Umur Dah Mencapai 50 Tahun

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Nasihat Berguna Apabila Umur Dah Mencapai 50 Tahun

Berikut adalah beberapa nasihat berguna daripada Pakar Runding Obstetriks dan Ginekologi (O&G), Profesor Dr. Harlina Siraj untuk yang bakal atau sudah memasuki usia 50 tahun. Bukan tentang kesihatan tapi hidup secara keseluruhannya.

Mencecah usia 50 tahun, anda akan memasuki fasa usia tua atau warga emas. Berada pada separuh abad, mungkin juga tahap saki baki usia maka setiap waktu dalam fasa ini seharusnya digunakan dengan bermanfaat.

1. Masa mengumpul harta sudah habis.

Fokus sekarang untuk gembirakan orang lain. Sekarang bukan masa untuk cari harta saja.

2. Jangan ting galkan apa-apa untuk anak-anak.

Mereka perlu usaha dan cari sendiri . Rancang bagaimana belanjakan duit simpanan. Anda patut gembira kan hidup anda dan ganti apa yang tak dapat buat sebelum ini. Kalau mampu pergilah melancong. Jangan ting galkan apa-apa kepada anak-anak yang boleh buatkan anak-anak berga duh. Dengan mening galkan sesuatu akan bawa masalah bila anda sudah tiada nanti.

3. Buat kerja jangan bertangguh

Lakukan pada saat ini dan sekarang, bukan semalam dan esok. Hanya hari ini sahaja yang anda boleh kawal. Semalam telah pergi dan esok mungkin takkan berlaku.

4. Didiklah anak cucu dengan agama

Bergembira dengan cucu-cucu (jika ada) tapi jangan jadi “full time baby sitter”. Itu bukan tanggungjawab anda untuk jaga mereka. Jangan rasa bersalah kerana tidak menjaga anak sesiapapun termasuk cucu sendiri. Tanggung jawab anda adalah terhadap anak-anak anda. Selepas mereka dewasa dan menjadi ibu bapa tugas awak telah tamat. Biarkan anak-anak anda sendiri yang jaga anak-anak mereka.

5. Kalau sa kit bersabarlah

Terimalah sa kit dan lain-lain kelemahan fizikal. Ia adalah sebahagian daripada proses meningkatnya umur. Bersyukur dengan keupayaan kesihatan yang anda ada.

6. Dunia bukan tempat kamu dapat apa yang kamu hendak

Kenali siapa diri anda dan apa yang anda ada sekarang. Jika anda tidak mendapat apa yang anda mahu, ketahuilah itu semua sudah terlambat.

7. Bersamalah dengan mereka yang ikhlas menyayangi anda

Berbahagialah dengan pasangan anda, anak-cucu dan sahabat-sahabat anda. Merekalah yang betul-betul sayangkan anda, sayang anda seadanya.

8. Berlapang da da

Memaafkan dan terima kemaafan. Maafkan diri sendiri dan orang lain. Lapangkan minda dan hati.

9. Segeralah membina akhirat anda.

Berkawanlah dengan kema tian. Ia kitaran semula jadi dalam kehidupan. Jangan takut akan ia. Kema tian ialah permulaan hidup yg lebih baik. Jadi bersedialah! Bukan untuk ma ti tetapi untuk bertemu Yang Maha Esa Allah Swt.

10. Bayangkanlah kegembiraan hidup di syurga yang kekal.

Hiduplah dengan aman bersama Yang Maha Esa. Untuk Dialah yang anda ada setelah anda meninggalkan dunia ini.

Petikan: PROFESSOR DR. HARLINA SHIRAJ.

Apa Kata Anda? Lontar kan pendapat dan pandangan anda di ruang komen dibawah. Segala pandangan dan pendapat anda kami hargai. Terima kasih.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*