Penyebab Serta Petua Mudah Menyembuh Cagu Pada Kuku Kaki

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Penyebab Serta Petua Mudah Menyembuh Cagu Pada Kuku Kaki

Belum sembuh walaupun dah kena bertahun-tahun. Adakala nak menggerakkan kaki pun payah. Kadang-kadang duduk diantara dua sujud pun teramatlah sa kitnya. Nak pakai kasut atau stoking terasa tersek sa, apa tah lagi kalau terlanggar benda-benda keras. Memang menjerit dan menangis la jawabnya.

Cagu atau bengkak kat ibu jari kaki atau tangan memang menyek sakan. Boleh dikatakan pergerakan anda agak terbatas. Sa kitnya memang teramat sangat dan menyek sakan. Sesiapa yang pernah kena pasti tahu bagaimana rasanya. Kalau anda sedang mengalaminya sekarang, pastinya nak lekas sembuh.

Kuku Cengkam atau Cagu adalah satu penya kit yang berlaku di ibu jari kaki yang menyebabkan kesa kitan yang amat sangat serta berna nah dan sangat berbau bu suk. Penya kit ini adalah disebabkan penjagaan kebersihan kaki yang kurang baik disamping memakai kasut yang sempit dan caara memotong kuku yang salah.

Cagu dikenali sebagai ‘unguis incarnatus’ yang dinamakan penya kit yang tumbuh dalam kuku. Kuku tumbuh sehingga memotong ke sisi salah satu atau kedu-dua kuku. Kuku yang tumbuh kedalam kulit/daging, boleh menyebabkan cagu. Cagu paling kerap berlaku pada ibu jari kaki. Ia juga dikenali sebagai cengkam kuku.

Cengkam atau cagu kuku bukanlah benaar-benar tumbuh kedalam daging kuku. Pengertian tumbuh yang sebenar mungkin akibat peradangan daging di sekitar kuku. Kuku menjadi tertanam dan lembut di bawah daging yang telah meradang di sekitarnya.

Punca Cagu Kerana :

  • Caara pemotongan kuku yang salah
  • Terlebih potong kuku hingga mengcungkil ke celah dalam kulit=
  • Memakai kasut yang ketat terlalu lama
  • Memaksa memasukkan kaki hingga hujung jari sempit
  • Kuku tumbuh dengan tidak sempurna lalu mencengkam ke dalam kulit daging

Petua-Petua Cagu Seperti :

1. Daun Inai

Cuba dengan menggunakan daun inai. Ambil segenggam daun inai dan tumbuk sampai halus. Kemudian, balutkan pada ibu jari yang kena cagu tu. Biarkan sampai ia kering dan baru lah buangkan inai tadi

2. Daun Keembung Putih

Cuba anda gunakan daun keembung putih pula. Ambillah 8 helai daun keembung putih dan tumbuk sampai halus. Balutkan pada ibu jari anda yang ada cagu tadi. Lepas tu, bungkus pula balutan tu dengan plastik. Sejam kemudian, barulah anda buka bungkusan dan balutan tadi. Teruskan langkah i hingga iv di atas sampailah cagu anda tu sembuh.

3. Cili Kering

Ambil setangkai cili kering. Kemudiannya potong di bahagian hujung cili kering tersebut. Ambil minyak masak dan kemudian isikan cili kering tersebut dengan minyak masak tersebut. Isi dalam kuantiti yang sedang-sedang, jangan sampai melimpah keluar minyak daripada cili tersebut.

Selepas itu layurkan cili kering tersebut dengan api sehingga jadi kehitam-hitaman. Boleh pakai lighter, lilin atau pun sekadar layurkan pada api dapur. Minyak yang berada di dalam cili kering tersebut kemudiannya disapu dan dilumurkan pada bahagian kuku cekam tadi. Ulang petua ini sehingga kuku cekam tersebut sembuh.

4. Santan Pekat

Boleh juga guna santan pekat. Ambil segenggam kelapa parut, yg belum diguna lagi perah santan pekat kat atas cagu/cekam, kemudian biarkan selama 20 minit bergantung pada betapa parah cagu itu. Lagi lama pun x per. Kalau rasa da ok sikit basuh kaki bersih-bersih.

5. Merendam kaki

Anda dinasihatkan untuk merendam dahulu kaki selama 20 minit di dalam air garam untuk melembutkan bahagian kuku yang bermasalah. Kuku yang lembut akan memudahkan anda untuk membuang serta mengurangkan jang kitan dan kesa kitan.

6. Cuka epal

Beberapa titik cuka epal dimasukkan ke dalam air rendaman kaki boleh mengurangkan jang kitan pada kuku yang terkena cagu. Ia boleh membuu nuh kuman dan bakteria yang ada di bahagian tersebut.

7. Lemon

Lemon juga sebenarnya mampu mengubati kuku yang terkena cagu. Caaranya ialah dengan mengikat hirisan nipis lemon pada bahagian kuku yang terkena cagu. Biarkan ia semalaman dan ia boleh mnghindari jang kitan yang boleh menyebabkan kesa kitan.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Akak Pesan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*