4 Jenis Makanan Untuk Elak Knser Pyudra

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

4 Jenis Makanan Untuk Elak Knser Pyudra

Pemakanan yang seimbang dan nutrient yang mencukupi adalah penting untuk setiap individu. Keperluan pemakanan bagi pesa kit kan ser akan meningkat semasa sakit dan sewaktu menerima rawatan.

Boleh dikatakan bahawa kes wanita yang mengidap penyakit kan ser pa yudara semakin meningkat pada masa kini. Tidak dinafikan jika penyakit kan ser pa yudara merupakan penyakit turun temurun dalam genetik keluarga, tetapi usaha kita untuk mengelakkannya juga perlu agar risi ko untuk terkena penyakit kan ser pa yudara berkurang.

Kini penyakit kan ser pa yudara juga tidak mengenal usia. Bahkan perempuan seawal 20an juga sudah ada yang didiagnos dengan penyakit kan ser pa yudara apabila ia bermula hanya dengan ketulan atau benjolan kecil di bahagian pa yudara yang dipanggil cyst atau fibroid.

Salah satu faktor yang memainkan peranan dalam mengelakkan risiko penyakit kan ser pa yudara adalah pemakanan. Cara pemakanan haruslah dititik beratkan agar diri sentiasa mengambil makanan yang sihat untuk menjamin kesihatan yang baik berpanjangan.

Ketahui lima jenis makanan yang membantu dalam mengelak penyakit kan ser pa yudara bagi perempuan.

4. Salmon

Kekurangan vitamin D dalam badan boleh mengundang kepada penyakit kan ser kolon dan pa yudara. Vitamin D membantu dalam mengelakkan penularan sel kan ser. Pengambilan salmon dalam makanan dapat mengurangkan risiko penyakit kan ser kerana salmon kaya dengan vitamin D.

2. Sayur-sayuran berjenis cruciferous

Brokoli, kobis bunga, kobis cina, dan kobis merupakan sayuran cruciferous yang kaya dengan bahan-bahan anti-kan ser. Sayuran jenis cruciferous mengandungi fitonutrien yang boleh menghentikan penularan sel kan ser serta menahan sepenuhnya dari ia terjadi. Makan sayuran jenis cruciferous dalam rutin harian anda bersama minyak zaitun kerana ia juga dapat membantu penyerapan dalam badan dengan lebih pantas.

3. Beri

Semua jenis buah beri merupakan sumber makanan yang paling bagus dalam menghindar penyakit kan ser pa yudara. Raspberi, beri biru, strawberi dan cranberry merupakan agen yang bertindak lebih efektif dalam mengelak kan ser.

4. Kacang tanah dan jem mentega kacang

Memakan kacang tanah atau jem mentega kacang boleh membantu dalam menguatkan sel pertahanan tubuh badan dari terkena penyakit kan ser pa yudara kerana ianya kaya dengan vitamin E yang baik untuk tubuh badan.

Tip pemakanan

Sebenarnya tiada satu makanan atau diet yang boleh mencegah atau menyebabkan wujudnya kan ser. Tetapi cara pengambilan diet pemakanan itu yang membezakan antara individu. Ia sama ada akan meningkatkan lagi risi ko atau tidak.

Jika anda suka artikel ini sila like, komen dan share.

Terima kasih sudi baca di Akak Pesan.

Sumber: bicaramingguan


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*