Pokok Mangga Berbuah Lebat Lepas Gunakan Kaedah Ini

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Pokok Mangga Berbuah Lebat Lepas Gunakan Kaedah Ini

Jika selama ini hanya tanam pokok bunga atau hiasan dalam pasu apa kata lepas ini kita tukar pulak. Tanam pokok mangga, sekurang-kurangnya dapat juga makan buah.

Kalau diperhatikan cara tanam pokok mangga dalam pasu ini juga mudah dan ia juga tak perlu penjagaan yang rumit.

Bagi yang nak cuba boleh ikut 4 langkah ini yang dikongsi oleh Sifudurian.

Mangga sejenis buah-buahan bermusim yang tumbuh subur dan berbuah di kawasan yang agak panas dan kawasan tanah rendah.

Cara tanam dan penjagaan mangga lebih mudah berbanding pokok durian dan ia berbuah seawal 2 tahun jika pokok yang sudah di cantum atau di kawinkan.

Mestilah berukuran besar iaitu 15cm tinggi dan panjang 11cm, kecil sikit pun takpe, yang penting media semaian tu mesti kena cun. kalau boleh gunakan pasu seramik supaya tahan lama.

2. Media semaian

Gunakan topsoil / tanah hitam, elakkan guna tanah sisa kelapa sawit sebab ia cepat mengeras dan tidak sesuai untuk semaian pot). Topsoil 70%, sekam padi 10% sekam padi bakar 10% cocopeat 10%

3. Pilih benih yang dikahwinkan atau tut

Cadangan tanam mangga Chokanan, Harum Manis, mangga nam dok mai dan red star atau mangga Taiwan. ini antara mangga yg cepat dan rajin berbuah. Pastikan beli benih yang sudah di kawinkan atau ‘TUT’ supaya cepat berbuah. Jika tanam dari biji ia lambat sedikit berbuah iaitu sekitar 4-6 tahun.

4. Baja

Gunakan baja subur NPK 15.15.15 iaitu kandungan baja yang seimbang amat sesuai untuk pertumbuhan pokok yang seimbang. Manakala untuk baja penggalak buah, gunakan baja buah NPK 12.12.17 berwarna biru yang boleh dibeli di mana-mana kedai pertanian/ kedai kimia berdekatan dengan rumah anda atau boleh secara online di Shopee, Lazada.

5. Siraman

Pastikan pasu disiram dengan air dan elakkan tanah kering supaya pokok sentiasa segar, sekali sekala sembur dengan baja subur foliar dan racun Malation atau Decis untuk elakkan serangan serangga pada daun dan pucuk muda.

Sumber: Sifudurian

Jika anda sukankan artikel ini silakan kongsi dan like. Terima Kasih

Jom like page Akak Pesan

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*