Kesilapan Ibu Bapa Dalam Memuji Anak

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Kesilapan Ibu Bapa Dalam Memuji Anak

Kehidupan keluarga pastikan semua nak mesra dan bahagia. Kali ini akak pesan nak bagitahu kadang-kadang ibu bapa ada yang silap terhadap anak mereka. Terlalu memuji mereka juga merupakan satu kesilapan. Akak pesan ingin kongsikan sebuah kisah benar daripada Dr. Rizal Abu Bakar tentang memuji anak-anak.

Usai mesyuarat aku bergegas ke sekolah. Mahu ambil Maryam. Hari ini Maryam ada kelas ko-kurikulum. Sampai sekolah kereta sudah berderet. Parkirnya usah cerita. Sakit mata memandang. Hati juga bagai dicucuk.

Didik anak untuk berjalan jauh.

Aku letak kereta jauh-jauh. Biar berjalan. Itu fitrah. Itu tanda kasihan dan kasih. Parkir dekat hanya mandom dan lemakkan anak. Sedang menunggu terdengar suara memberi salam. Aku sambut salam itu. En M rupanya.

Dia ayah kepada rakan Maryam. Katanya dia suka anaknya berkawan dengan Maryam. Lebih matang dari anak seusianya kata En. M.

Dia terus lahirkan rasa risau. Pencapaian akademik kurang mantap. Anak En M masih dilihat kurang bermotivasi.

Soalannya macam mana nak panjangkan motivasi? Dah pelbagai teknik dah diguna. Satu pun tidak berjaya.

Masih melanggar tembok. Soalnya lagi, “Puji anak ok ke?”

Hayat Motivasi tidak panjang dengan pujian. Apabila kita puji anak dengan sebut “Pandailah Along. Tahniah!” Ia akan jadi ra-cun minda.

Apabila kita beri pujian seperti di atas, kita programkan otak anak kita bahawa berjaya atau gagal ditentu oleh faktor luaran. Bukan dalaman.

Faktor luaran ini akan ma-tikan aktiviti Striatum. ini bahagian motivasi di Otak. Motivasi anak akan cepat padam.

Mereka akan pilih aktiviti yang senang. Mereka cenderung untuk tidak buat apa yang sepatutnya dibuat. Sebabnya? Takut gagal.

Apabila gagal tiada dendangan pujian akan didengar. Lebih baik tidak buat. Mereka tidak akan jadi berani.

Cara yang lebih baik ialah puji usahanya. Katakan “Along berjaya ini sebab Along studi kuat ni. Tahniah Along atas usaha kuat Along.” Fokus pada usaha.

Apabila pujian diberi pada usaha, ia aktifkan Striatum. Aktiviti di Striatum akan jadi lebih panjang. Sebabnya? Faktor dalaman menjadi penentu. Bukan luaran.

Faktor dalaman ini akan jadi kekuatan pada anak. Sistem operasinya akan bermula dari diri sendiri. Buka faktor luar. Bukan sebab disuruh.

Anak akan studi atas kemahuan sendiri. Mereka lebih cenderung mulakan inisiatif. Sanggup hadapi cabaran besar. Tidak mudah mengalah.

Konklusinya, puji USAHA bukan sifat. Pandai itu sifat. Rajin itu sifat. Puji cara kerja mereka.

Fokus pada USAHA dan CARA itu mesra OTAK. Sediakan mereka untuk masa kan datang – Future Brain. Mereka Future Brain kita.

Sumber dan Rujukan: DrRizal Abu Bakar

Semoga perkongsian akak pesan kali ini memberi manfaat kepada mereka yang bergelar ibu dan bapa. InshaAllah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*