Kunci Rezeki Dan Ketenangan Datang Dalam Hidup Kita

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Kunci Rezeki Dan Ketenangan Datang Dalam Hidup Kita

Kita mungkin sering hadapi masalah kewangan. Akak pesan harap kita ambil pedoman dan bersabar dalam semua urusan. Akak na kongsi kisah seorang suami mengadu rezekinya asyik sempit. Semua serba tak cukup. Terasa dunia ni sempit. Dah usaha macam-macam. Semua cara dah buat. Hati pun resah dan rasa nak marah jer..kenapa yer ustaz?

Abang ada ibu bapa lagi ke? Mak ayah saya dah tiada. Abang ada isteri tak? Ada ustaz. Saya ada 3 orang anak…

Saya beri 2 kunci rezeki dan ketenangan datang dalam hidup kita. Sayang dan jaga isteri dengan baik. Dan jaga solat.

Sebelum mula kerja solat 2 rakaat. Nak buat apapun. Minta pada Allah dulu. Dia diam termenung. Kemudian dia cakap betul ke rezeki kita ada kaitan dengan isteri. Jawab saya bagaimana keberkatan nak datang dalam hidup kita jika menyeedihkan dan menya akitkan orang yang setia dan berkor rban tinggalkan keluarganya untuk bersama kita.. sangkaan dan isi hati mereka doa yang kuat untuk kita..

Silaturrahim asbab rezeki terbesar. Allah janji rezeki dan umur berkat dengan jaga silaturrahim dan menyambungkannya. Jika kita sa kitkan kucing atau ti pu kucing pun kita akan rasa hidup ini tak tenang kerana kita sedang buat salah. Inikan pula isteri kita..

“Saya lihat dalam hidup ini semua orang yang bahagia dan berjaya bermula bila mereka bahagia bersama isteri mereka. Saat kita mula meni ipu, menya akitkan, menyu sahkan pasangan, hidup jadi serba tak kena.”

Cuba abang mulakan dengan buat baik terhadap isteri. Mencintai dan menghargainya..Tak lama dia jumpa saya. Katanya ya Allah rezeki saya bertambah. Semuanya jadi mudah dan lapang. Hati saya tenang. Bila saya betulkan silap saya. Saya jaga hatinya dan hargainya. Saya buat apa yang dia suka.

Silaturrahim membuka pintu rezeki…inikan bersama isteri kita yang tercinta.

Dulu pernah seorang pekedai dia rasa kedainya dibuat orang. Kena sihir. Dah buat macam-macam. Tapi tetap rugi. Dia jumpa saya. Saya kata padanya abang ada buat buruk kepada isteri tak?

Jawabnya yer ustaz. Saya ti ipu isteri saya. InsyaAllah saya betulkan. Selepas itu rezekinya mencurah-curah.

Sebenarnya bersyukur dan menghargai ibubapa, isteri dan anak-anak itulah rezeki paling besar.

Sumber : EbitLew

Semoga kita semua dapat pengajaran dalam kisah ini. Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*